TÁPLÁLKOZÁS

AMI MINDENT ÖSSZEKÖT

SZEMÉLYES TÖRTÉNETEM ÉS AMIT TANULTAM BELŐLE

Egész életemben sportoltam. Tulajdonképpen az egész fiatalkorom éveit aktívan összekötő összetevő volt: öröm, levezetés, fejlődés, terápia. Amikor egy térdsérülés miatt az első orvosi szakvélemény kimondta, hogy többé nem sportolhatok, olyan volt, mintha kihúzták volna alólam a talajt. Mégis: a gyógytorna és a táplálkozásterápia együttes erejével nemcsak, hogy felépültem, de végül olyan egyetemre is kerültem, ahol a fizikai alkalmasság alapkövetelmény volt. Itt értettem meg először igazán, hogy a táplálkozás nem külön életet él – ez az életmódunk egyik legfontosabb alappillére. „A táplálkozás, ami mindent összeköt”

Innentől kezdve a tanulmányaimat is ebbe az irányba tereltem, és azóta is kutatom, tanulom, alkalmazom a táplálkozástudományt – nemcsak szakmailag, hanem saját életemben is. Az édesanyává válásom egy újabb fordulópont volt: felelősség, tudatosság, és még mélyebb megértés. Most már nemcsak magam miatt figyelek oda, hanem a családomnak tudatosan felállított alapok miatt is – mondjuk ki nyugodtan, szeretnék jó példával járni a gyermekeim előtt. Ezek a saját megélések összessége alakította ki az évek során azt, ahogyan ma az egészségről, egyensúlyról és életmódról gondolkodom. Jól érthetően, kreatívan, és holisztikusan.

Az évek alatti tanulmányaimat is ennek a komplexitásnak megfelelően választottam ki. Szeretnék olyan életmódot teremteni mindenki számára, amely nemcsak egy stabil alapot képez az általános egészség és jólét érdekében, de olyan járulékos pluszt is hoz a befektetett energia, amelyért garantáltan megéri dolgozni.

Kíváncsi vagy, miket tapasztaltam én? Lássuk!

8 TERÜLET, AHOL A TÁPLÁLKOZÁS KULCSSZEREPET JÁTSZIK – MÉG HA NEM IS GONDOLNÁNK

1. Lelkiállapot, általános közérzet

Hangulatunk és érzelmi állapotunk gyakran szoros összefüggésben van a vércukorszint stabilitásával, a bélflóra egyensúlyával és bizonyos vitaminok – például a B-vitamin, D-vitamin, magnézium -, valamint egyéb mikrotápanyagok szintjével. A táplálkozás nem csak a testünknek szolgál egy alapvető tápanyagkészlettel, mindenünk ebből a készletből épül fel. Szorongás, ingerlékenység, depresszív hangulat – ezek mögött sokszor mikrotápanyag-hiány, hormonháztartás-beli eltérés, vagy vércukoringadozás áll, hogy csak pár lehetséges gyökérokot említsek. Egy stabil, tápanyagokban gazdag étrend nemcsak a testednek, hanem a mentális egészségednek is alapja lehet.

2. Hormonháztartás

A női test működése ciklikus, és a táplálkozás közvetlen hatással van a hormontermelésre, hormonbontásra és hormonjelzésekre is. A túl kevés szénhidrát, a túl alacsony kalóriabevitel vagy a zsírszegény étkezés akár ovulációs zavarokat, cikluskimaradást, premenstruációs tüneteket is okozhat. A ciklikus táplálkozás segít abban, hogy a női test harmonikusan működjön, támogatva a termékenységet, libidót, ciklusegyensúlyt és általános jóllétet. Ez később hatással lehet a termékenységi mutatókra is, ugyanis egy jövevény érkezésére érdemes megteremteni azokat a testi körülményeket (a lelki körülményeken túl), melyek elősegítik a majdani gondtalan és könnyedebb várandósságot.

3. Sebgyógyulás, regeneráció, rehabilitáció

Sérülések, műtétek, vagy akár intenzív edzések után a regenerációhoz kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, esszenciális zsírsavak, valamint olyan mikrotápanyagok, mint a cink, C-vitamin, A-vitamin és kollagénképződéshez szükséges anyagok, hogy csak párat említsek. Kutatások által kimutatott tényként kezelendő, hogy bizonyos élethelyzetek esetén sokkal könnyebb és sikeresebb felépülés várható, amennyiben az illető táplálkozása teljesértékű és gondosan megválogatott összetevőkből áll.

4. Hormonális akné és bőrproblémák

A bőrünk az egyik legérzékenyebb tükör rajtunk. Ha valami nincs rendben belül – például az emésztőrendszerben vagy a hormonháztartásban -, az gyakran a bőrön jelenik meg: akné, ekcéma, gyulladt foltok formájában. A finomított cukrok, tejtermékek, túlzott inzulinválasz mind hozzájárulhatnak a bőrproblémák kialakulásához. Az étrend bélflórát támogató, gyulladáscsökkentő hangolása szinte mindig hoz javulást, ráadásul a fejlődés és gyógyulás hetek alatt látványos eredményt hoz.

5. Alvásminőség

Sokan nem gondolnák, de nem csak az esti étkezések minősége és időzítése befolyásolja nagy mértékben az alvásunk minőségét. A túl kevés szénhidrát vagy az esti túlzott fehérjebevitel, koffein, alkohol mind megzavarhatják a mélyalvási ciklust. A vércukor-ingadozások miatti éjjeli gyakori ébredés, nyugtalan alvás is jelezhet táplálkozási problémát. Az elalvást és regenerációt támogató étrend tudatosan felépíthető, és a teljes életminőségünk megváltozik általa.

6. Tanulás, fókusz, memória

Az agyunk elsődleges tápanyaga a glükóz, de nem mindegy, honnan származik. A gyors felszívódású cukrok hirtelen lökést adnak, amit hamar visszaesés követ. A stabil szellemi teljesítményhez komplex szénhidrátokra, jó minőségű zsírokra (pl. omega-3), lecitinre, B-vitaminokra és vasra is szükség van. Táplálkozással támogatható a koncentráció, a tanulási képesség és a memória is, legjobb, ha ezek nem a sokadik kiegészítővel történnek, hanem a táplálékunk tartalmazza mindezt teljesértékűen. Bonyolultan hangzik? Pedig a teljesértékű táplálkozás alapja az egyszerűség, és a forrás megválogatása, és mindez tanulható!

7. Immunrendszer

A bélrendszer állapota alapvetően meghatározza az immunválasz minőségét. A táplálkozás nem csak kalóriát, hanem információt közvetít. Egy rostban, fermentált ételekben, megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend alapvetően támogatja az immunrendszer működését. Ellenkező esetben gyakoribbá válnak a fertőzések, gyulladások, allergiás reakciók, valamint autoimmun eredetű betegségek is. Egészségmegőrzésünk alapja, hogy az immunrendszer-bél-agy-tengely működését megfelelően támogassuk! Nem is beszélve arról, ha családban tesszük mindezt!

8. Cikluszavarok, termékenység

Külön részt érdemel ez a rendkívül complex és számomra csodálatos téma: a női test érzékeli, hogy biztonságban van-e. Az alacsony energiaszint, túl kevés zsírfogyasztás, állandó stressz és túlterheltség mind azt üzenhetik: most nem alkalmas az idő egy új élet fogadására. A táplálkozás tudatos hangolásával -megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, vas, folát, omega-3 és ciklushoz igazított szénhidrátbevitel- támogatható a hormonális egyensúly és a termékenység is. Dúlaként és tanácsadóként is azt gondolom, hogy felkészülni sosem lehet túl korán, és ez az egyik legkiemelkedőbb metódus ehhez.

Ha bármelyik felkeltette érdeklődésedet, örömmel segítek megtalálni a saját utadat a táplálkozás és egészségtudatos életmód útvesztőjében. Várlak szeretettel, hogy valami maradandót alkossunk!

Csak küldj egy e-mailt itt

Kutatások:

1. Lelkiállapot: Hangulat és mikrotápanyagok Young, A. H. et al. “Dietary micronutrients and mental health outcomes,” Nutrients, 2018. Tarleton, E. K. & Littenberg, B. “Magnesium intake and depression symptoms: A meta-analysis,” Magnesium Research, 2015.

2. Hormonháztartás: Ciklikusság és női hormonok Reed, B. G. & Carr, B. R. “The cycle of women’s health: Nutrition and hormone balance,” Endocrine Journal, 2018. Prior, J. C. “Nutrition and hormonal function in women,” Fertility and Sterility, 2019.

3. Sebgyógyulás és regeneráció, fehérje és mikrotápanyagok: Marcason, W. “Protein requirements for tissue repair and wound healing,” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2017. Lansdown, A. B. G. “Zinc in wound repair,” Clinical Dermatology, 2017.

4. Bőrproblémák, Gyulladás és emésztés: Barrea, L. et al. “Influence of diet on acne: Role of insulinotropic peptides and impact of polyphenols,” Dermato-Endocrinology, 2015. Di Landro, A. et al. “Diet and acne prevalence in adult women: A population-based study,” Journal of the European Academy of Dermatology, 2017.

5. Alvásminőség, Étkezés és vércukor állapot: Afaghi, A., O’Connor, H. & Chow, C. M. “High glycemic index carbohydrate meals shorten sleep onset,” Journal of Sleep Research, 2007. St-Onge, M. P. et al. “Dietary influences on sleep quality and duration,” Journal of Clinical Sleep Medicine, 2016.

6. Kogníció, Memória és táplálkozás: Gómez-Pinilla, F. “Brain foods: The effects of nutrients on brain function,” Nature Reviews Neuroscience, 2008. Yurko-Mauro, K. et al. “DHA supplementation improves memory in healthy adults,” Alzheimer’s & Dementia, 2010.

7. Immunrendszer, Bélflóra és mikrotápanyagok: Sanders, M. E. et al. “Probiotics and the immune system,” Pediatrics, 2017. Calder, P. C. “Micronutrients and immune function: Vitamins A, D, zinc,” BMJ, 2020. 8. Termékenység és ciklus, Táplálkozás és hormonális egyensúly: Missmer, S. A. et al. “Diet and reproductive endocrine disorders in women,” American Journal of Obstetrics & Gynecology

Hasonló cikkek

TÁPLÁLKOZÁS

Szeretnék olyan életmódot teremteni mindenki számára, amely nemcsak egy stabil alapot képez az általános egészség és jólét érdekében, de olyan járulékos pluszt is hoz a befektetett energia, amelyért garantáltan megéri dolgozni.

Tovább olvasom →

MEGELŐZÉS

Az életmódunk lényege a fizikai fejlődés és szebb forma előtt az volna, hogy megelőzzük a különböző mozgásszervrendszeri és életmódalapú népbetegségeket, hogy a testünk elláthassa a funkcióit, és hogy ne kelljen lemondanunk a mozgás és aktív életről csak azért, mert elhanyagoltuk magunkat egykor.

Tovább olvasom →
Barbalance-hero

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD ALAPPILLÉREI

Úgy gondolom, az egészséges életmódhoz hozzátartozik még egy pár fontos tényező, ami ahhoz kell, hogy nem csak fitt és egészséges, de teljesértékű életet éljük. Így nyár kezdete felé nem árt kicsit befele is figyelni, és az életmódunk pszichés oldalát is kicsit górcső alá venni. Összeszedtem azokat a – szerintem alapvető, ámde elhanyagolt – mindennapinak tűnő tevékenységeket, amik hozzátesznek az életminőséged javulásához, és segít teljesebb életet élni!

Tovább olvasom →