Próbáld ki receptjeimet, érezd a jótékony hatást és töltsd le az ingyenes 3 napos mintaétrendet!
Szeretném bemutatni, hogy az egészséges, tápanyagdús életmód sem jelent olyan önmegtartóztatást, amelyben az étkezések élvezetéről és az ízek adta élményről le kellene mondani. A variálhatóság, ízlésre igazíthatóság, és könnyű módosítási lehetőség az összes receptemnek az alapja, ezt az alábbi pár opcióban Te is megnézheted! Próbáld ki, hogy érzed magad, ha a következő pár napban lecserélsz pár alapélelmiszert a következő lehetőségekre!
Az egészséges életmód nem csupán szabályok követése, hanem egy olyan szemléletmód, amely harmonikusan illeszkedik a mindennapok ritmusába. Édesanyaként különösen fontos számomra, hogy az edukáció során gyakorlati, életszerű megoldásokat kínáljak, amelyek valóban beilleszthetők a család és az egyén életébe.
Éppen ezért a blogomban is olvashattok tippekről, tanácsokról. Hiszem, hogy ezek a bejegyzések is célt találnak és segítséget nyújthatnak ott, ahol szükség van rájuk.
Receptjeimmel igyekszem megtanítani azt, hogy nem kell a bolti termékekhez ragaszkodnunkk feltétlenül, nem kell a mindenmentes alapanyag megvásárlása súlyos összegekért, mert elérhetőek sokkal-sokkal hasznosabb alapanyagok is, amikre nem is gondolunk. Ezeket, pedig úgy fogom összeállítani, hogy az a te szervezetednek megfelelő legyen.
Kecskesajtos padlizsánkrém
A kenyér után általában a „Jó, de akkor mit kenhetek rá?” szokott jönni, ugyanis a rengeteg mesterséges...
Többopciós gluténmentes vöröslencsekenyér
Az első kérdés általában az szokott lenni, hogy akkor mostantól lehet-e kenyeret enni, és ha igen, hogyan...
Balzsamecetes grillzöldséges egytálétel
A köretek között a saláta nem feltételen közkedvelt opció, viszont minden csak elkészítés és ízesítés...
Spenótos zabos omlettek kenyér helyett
Szintén egy kenyérhelyettesítő opció, amely glutén-tejmentes, de a tojást is tudjuk helyettesíteni...
Tekerhető palacsinta, hogy a desszert se maradjon ki
Mivel az édességek elhagyása sokaknál a legnehezebb kihívása az egész életmódváltásnak, így...
Glutén és tejmentes gyümölcstorta, diétásan
Az édességek között nem hagytam volna ki ezt a csodát, hiszen nálunk is a születésnapok alapjává vált.
minden receptet, vagy azoknak az alkalmazását egyedi étrendek esetén tovább alakítom, hiszen nem vagyunk egyformák, és a testünk igényei sem azok. A fenti opciók azok a közkedvelt ételek, amiket már többszázan próbáltak az étrendek során, és a végén kedves Ügyfeleim családjai is szívesen alkalmazták őket nap, mint nap. Ezért szerettem volna megosztani Veletek. Ebből is látni, hogy változatosan, igényesen, kreatívan tudunk étkezni bármilyen diéta alatt, ha megfelelő segítséget kapunk hozzá.
A kenyér után általában a „Jó, de akkor mit kenhetek rá?” szokott jönni, ugyanis a rengeteg mesterséges ízfokozót és társait tartalmazó verziókat hamar kiejtjük a napi fogyasztásból. A zöldségfogyasztás is óriási kihívást szokott jelenteni eleinte, valamint a maradék zöldségek felhasználása, éppen ezért nekem azok a megoldások a kedvenceim, amiben egyszerre több nehézséget megoldunk, miközben az étkezés élvezeti értéke is megmarad. Hát így született ez az isteni kence, amit szintén bárhogy lehet variálni ízlés és szükséglet szerint: ez is lehet vegán, de akár teljesen más zöldségből is készíthetjük. Ehhez az alábbiak kellenek
Az egészséges életmód nem csupán szabályok követése, hanem egy olyan szemléletmód, amely harmonikusan illeszkedik a mindennapok ritmusába. Édesanyaként különösen fontos számomra, hogy az edukáció során gyakorlati, életszerű megoldásokat kínáljak, amelyek valóban beilleszthetők a család és az egyén életébe.
A padlizsánt, hagymákat, paradicsomot egy jénaiba helyezzük, ecsettel egy kevés olíva vagy kókuszolajjal megkenjük a zöldségeket, majd fólia alatt 180 fokon alsó-felső sütéssel addig sütjük, amíg összeesik a padlizsán. Amikor ez megtörténik, félbevágva egy evőkanállal egy mozdulattal ki lehet kaparni a zöldség húsát, ekkor megszórjuk ízlés szerint a fűszerekkel valamint ráhalmozzuk a mustárt és sajtot, majd átkeverjük az egészet. Felső grill funkción visszarakjuk egy kicsit megpirulni, majd homogénre turmixoljuk az egészet. Dunsztolással sajt nélkül én el is szoktam tenni télire, de fagyasztható is, sőt, húsokhoz is kiváló választás, ha gyorsan szeretnénk táplálót.
Az első kérdés általában az szokott lenni, hogy akkor mostantól lehet-e kenyeret enni, és ha igen, hogyan és milyet? Mivel az életmódváltó programjaimnak a legfontosabb célja a bélflóra támogatása, a baktériumok egészséges diverzitásának felépítése, ugyanakkor a változatos és szerethető étrend kialakítása, ez az egyik tuti befutó a receptjeim között. Gluténmentes, tejmentes, nem tartalmaz előre kikevert lisztkeveréket, rostkeveréket, élesztőt, nem kell hozzá konyhai tapasztalat sem, csak ez a pár összetevő, egy nagy edény, és egy botmixer. Ízlés szerint bátran lehet variálni az ízesítését is, a leírtak szerint nekem mindig istenire sikerül, de nyugodtan elengedheted a fantáziádat!
Az egészséges életmód nem csupán szabályok követése, hanem egy olyan szemléletmód, amely harmonikusan illeszkedik a mindennapok ritmusába. Édesanyaként különösen fontos számomra, hogy az edukáció során gyakorlati, életszerű megoldásokat kínáljak, amelyek valóban beilleszthetők a család és az egyén életébe.
A fentieket a megadott áztatási idő után összedolgozzuk botmixerrel, egy homogén masszát kell kapnunk, amiben a hozzávalók alaposan elkeveredtek. Ezen a ponton lehet tovább ízesíteni ízlés szerint, én mégtöbb fokhagymát és spenótlevelet, vagy mákot, esetleg szezámmagot szoktam beleturmixolni. A kész masszát nem kell ihentetni, csak egy sütőpapírral bélelt formakenyér sütőformába öntjük. 180 fok, also-felső sütés, majd azonnal kivesszük a papír segítségével és deszkán hagyjuk kihűlni. A sütő ajtaját ne nyitogassátok, amíg sül, nem érdemes piszkálni. Mivel hűlés közben szilárdul tovább, a tűpróba sem szükséges. A képeken láthatjátok a többféle ízesítést is, a felhasználás is hasonlóan kreatívan folytatható tovább. Ez egy kiváló alternatíva gluténmentes, tejmentes, akár teljesen vegán opcióhoz is, viszont személyes tanácsadás keretei között mindenképpen a Te szükségleteidhez igazítjuk, hogy Neked ezek közül melyik segít a leginkább a céljaid elérésében!
A köretek között a saláta nem feltételen közkedvelt opció, viszont minden csak elkészítés és ízesítés kérdése. A zöldségekkel is érdemes így tenni: változatosan, többféle opciót felkockázva, bőségesen jénaiba öntjük, majd fűszernövényekkel ízesítjük. Ebben a formában még nem tartalmaz minden tápanyagot, amit szeretnénk egy főétkezéskor, így a választott fehérjeforrást is kockázzuk hozzá a keverékhez: én gyakran csirkemájat használok, ugyanis roppant gazdag tápanyagokban, és rendkívül változatossá varázsolja az étrendünket. A mennyisége mindig az adott étrendünktől és alapanyagoktól függ.
Az egészséges életmód nem csupán szabályok követése, hanem egy olyan szemléletmód, amely harmonikusan illeszkedik a mindennapok ritmusába. Édesanyaként különösen fontos számomra, hogy az edukáció során gyakorlati, életszerű megoldásokat kínáljak, amelyek valóban beilleszthetők a család és az egyén életébe.
A sót ilyenkor nem ajánlom rátenni, azt csak a végén érdemes, a zöldségek és húsok jobb tartása érdekében. Koriander, bors, chilipehely, petrezselyem, kapor… Csak ízlés kérdése, mit teszel rá! Alaposan forgasd össze, majd egy evőkanál kókuszolajjal is keverd át, így mehet is a sütőbe 180 fokra, légkeverésre. Nyitogatni nem szükséges, körülbelül 20 perc után – de ez sütő teljesítményének a kérdése- egy alapos forgatás jöhet, további kevergetés nélkül. A fakanállal érdemes alámerni, átfordítani, így nem pépesítjük a sülő zöldségeket, egyben maradnak, és ropogós marad a szélük. A balzsamecetet 2 evőkanállal rálocsoljuk, és az utolsó 20 percre visszatesszük sülni.
A titka az egésznek, hogy a sót sülés után tegyük rá, valamint a zöldségeket egymáshoz mérten kockázzuk fel: édesburgonyának több idő kell, kisebbre szeljük, a puhább zöldségek, mint a padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom pedig kevésbé felkockázva és hamar megsül. A csirkemáj ezért is szuper opció, hamar elkészül és nem ereszt vizet.
Én szoktam további ízesítés gyanánt pár szelet feketeerdei sonkát belekockázni, ebben az esetben kevesebb keményítőt és több fehérjét tartalmaz ez az étkezés.
Ha pedig elkészült, az aktuális célunknak megfelelően tudunk bármelyik étkezésre válogatni az egytálételből.
Miután a zab elázott, körülbelül egy óra elég neki, az összes hozzávalót egybeöntjük és leturmixoljuk, majd kis omlett formákat öntünk belőle. A zabpehely nagymértékben befolyásolja a kapott állagot, így ha esetleg túl sűrű lenne, nyugodtan lehet vízzel óvatosan hígítani rajta. A kapott eredmény egy tökéletes komplex szénhidrátforrás, az ízvilág pedig csak a kedveden múlik. Ha egyben szeretnéd fehérjeforrással is, nyugodtan dobj a kapott masszába kockázott húst, vagy minőségi, adaléktól mentes sonkát kockázva, esetleg további zöldségdarabkákat, és egyben ki is sütheted a tökéletes reggeli vagy uzsonna-opciót. Gyerekeknek is szuper útravaló lehet, valamint fagyasztóban simán eltehető rohanósabb napokra.
Szintén egy kenyérhelyettesítő opció, amely glutén-tejmentes, de a tojást is tudjuk helyettesíteni szükség szerint. Fontosnak tartom, hogy egyszerű hozzávalókkal tudjunk választékosan főzni, ezzel is segítve a saját kihívásaink megoldását – ez pont egy ilyen opció. Gyors, olcsó, nem kell hozzá semmilyen összetevő, ami ne szerezhető be könnyedén egy élelmiszerboltban.
Miután a zab alaposan megszottyadt, hozzáöntöm a többi alapanyagot és alaposan leturmixolom. Lehet sósabbra is készíteni, tortilla alternatíva gyanánt, de mákkal és dióval kifejezetten különleges desszertek készíthetők belőle. A kívánt palacsintatészta-állagig turmixoljuk, szükség szerint lehet hígítani vízzel. Alaposan felforrósított serpenyőt egy minimális kókuszolajjal megkenjük – éppen, hogy csak legyen rajta valami az első sütés előtt, nem szabad olajozni!-, majd merőkanállal, vagy öntőedényből öntve hagyományos módon kisütjük. Én a második sütéstől sosem kenem már meg olajjal, az első előtt is minimálisan csak, így lesz tökéletes az állaga. Házi cukormentes lekvárral, egyéb kedvező tápanyagtartalmú töltelékkel tálalható.
Mivel az édességek elhagyása sokaknál a legnehezebb kihívása az egész életmódváltásnak, így muszáj volt kikísérleteznem egy olyan verziót, amit akár az egész család is szívesen fogad. Szívügyem a gyermekek táplálkozása, így a tekerhetőség nem maradhatott ki a feltételek közül.
A tojást habosra verjük robotgéppel, és amikor tökéletes állaga van (mint a szokásos piskótákhoz), apránként beleforgatjuk az előre kikevert dió-rizsliszt-édesítő keverékét. Én 25 cm-es tortaformát használtam, ebbe öntöttem óvatosan, kisebb adagokban, majd 180 fokon 30 percet sütjük alsó-felső sütési funkción. Ha kész, kihűlt, készíthetjük a pudingot.
A tejet kétrét választom: 3 deci tejbe belekeverem a vaníliát, sót, édesítőt, elkezdem melegíteni alacsony fokozaton egy kisebb edényben, majd eközben egy másik tálban kikeverem csomómentesre az 1 deci tejet a tápiókaliszttel. Megvárom, amíg felforr a tej, ekkor gyors mozdulatokkal belekeverem a folyamatosan kevergetett tápiókás keveréket, és éppen csak addig kevergetem, amíg egyet nem rottyan, és el nem kezd hirtelen sűrűsödni. A kihűlt, tortaformába helyezett piskótára öntjük, majd konyhahőn elkezdjük kihűteni.
A gyümölcsöket konyhahőn kiolvasztom, a levét különszedem, és a zselatinnal elkeverve újra kikeverem a gyümölcsökkel. Én legtöbbször meggyet használok. Amikor a zselatin elkészül, ráöntöm a keveréket a vaníliapudingra. Konyhahőn hagyom kihűlni, majd hűtőben várja a másnapi szeletelést!
Az édességek között nem hagytam volna ki ezt a csodát, hiszen nálunk is a születésnapok alapjává vált. Gyümölcsös, diós, vaníliás… Minden benne van!
A képeken láthatjátok a többféle ízesítést is, a felhasználás is hasonlóan kreatívan folytatható tovább. Ez egy kiváló alternatíva gluténmentes, tejmentes, akár teljesen vegán opcióhoz is, viszont személyes tanácsadás keretei között mindenképpen a Te szükségleteidhez igazítjuk, hogy Neked ezek közül melyik segít a leginkább a céljaid elérésében!
Jó étvágyat kívánok! Barbi
A Barbalance nem követhetetlen szabályokat, hanem használható tudást ad. Nem csak egy komplex diétát kapsz, hanem egy egyensúlyra épülő, személyre szabott rendszert, ahol a cél az, hogy megtanuld, mi működik neked hosszú távon, és hogy lehetne a napi rutinba beleépíteni
Az űrlapot kitöltve könnyedén fel tudod venni velem a kapcsolatot. Kérlek pár szóban fejtsd ki, miben kéred a segítségem, én pedig igyekszem minél előbb válaszolni.
Katona Barbara egyéni vállalkozó – Minden jog fenntartva! | Adatkezelési tájékoztató